Шаблоны и темы вордпресс на wordpress-zone.ru

Студентська науково-практична конференція «Фінансово-економічні тенденції розвитку України в умовах асоційованого членства в ЄС»

 У Чортківському навчально-науковому інституті підприємництва і бізнесу відбулась студентська науково-практична конференція «Фінансово-економічні тенденції розвитку України в умовах асоційованого членства в ЄС». Мета конференції полягала в обговоренні проблем та сучасних тенденцій сталого фінансово-економічного розвитку України в умовах активних інтеграційних процесів та асоційованого членства в ЄС.
Розпочала захід вітальним словом директор ЧННІПБ ТНЕУ, канд. екон. Наук, доцент Кульчицька Н.Є. (Надія Кульчицька ). Надія Євстахівна зазначила, що одним із головних пріоритетів зовнішньоекономічної політики України є співробітництво з Європейським Союзом, а також вказала на те, що сьогодні активно здійснюються заходи, які спрямовані на поглиблення співпраці між Україною та Європейським Союзом та які стали можливі лише завдяки довготривалої плідної роботи двох сторін в рамках Європейської політики сусідства. Перспектива членства у ЄС є стратегічним орієнтиром українських прагнень до прогресивного перетворення і ключовою метою, заради якої проводяться реформи. Переваги інтеграції України у ЄС пов’язані зі створенням надійних механізмів демократії, спільної безпеки, політичної та економічної стабільності.
Модератор конференції канд. екон. наук., доцент Бидик А.Г. (Алла Шевцова) окреслила предмет науково-практичної конференції: тенденції фінансово-економічного розвитку України в контексті її інтеграції до європейської системи. Алла Геннадіївна відзначила, що наша країна сьогодні переживає етап максимально глибокої інтеграції у європейську політичну та економічну систему, на багатосторонній взаємодії реалізуються ініціативи «Східного партнерства» шляхом заміни угод про партнерство та співробітництво на Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, що дозволяє запроваджувати нові формати та рівні співробітництва між Сторонами на різних тематичних платформах. Надзвичайно складним є питання відпрацювання належних механізмів включення економіки України в сучасні цивілізаційні процеси і структури. І хоча Україна стикається з труднощами на цьому шляху, євроінтеграційний курс для неї є безальтернативним.
На секційному засіданні студенти закладу вищої освіти представили свої дослідження актуальних проблем розвитку України в умовах асоційованого членства в ЄС, а саме: Куций Іван «ЄС як унікальне об’єднання країн Європи: хронологія створення, органи управління» (науковий керівник к.е.н., доцент Вербіцька І.І.), Олександр Підгородецький «Основні етапи підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (науковий керівник к.е.н., доцент Бидик А.Г.), Анастасія Лось «Проблемні аспекти формування та розвитку бюджету ЄС» (науковий керівник к.е.н., доцент Вербіцька І.І.), Галя Вовчко«Повноцінна та всеохоплююча Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: переваги створення та проблеми функціонування» (науковий керівник к.е.н., доцент Бидик А.Г.), Таня Тичковська «Проблеми фінансового ринку України в період конвергенції з ЄС»(науковий керівник к.е.н., доцент Галущак В.В.), Yulia Kolodrubska «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України» (науковий керівник к.е.н., доцент Гончар Г.П.). В ході презентацій студентських досліджень розгортались жваві дискусії та висували пропозиції щодо нових перспектив розвитку національної економіки, отримання конкурентних переваг української продукції в умовах спільного ринку, використання могутнього експортного потенціалу України.
Наукові висновки учасників конференції підтримала запрошена Березовська І.В. (Ірина Березовська) – начальник відділу економічного розвитку і торгівлі Чортківської районної державної адміністрації. Ірина Василівна окреслила тенденції зростання зовнішньоекономічної активності суб’єктів господарювання Чортківського району за останні 5 років, навела дані, що свідчать про зростання, майже утричі, динаміки експорту за 2015-2018 роки: з 12 млн. дол. США до 31 млн. дол. США (дані без міста Чорткова). Лише у 2018 році темп зростання експорту у Чортківському районі становив 210%. Відповідно, зовнішньоторговельне сальдо має позитивне значення і становить 28 млн. дол. США. Зазначено, що мінусом є те, що такого результату досягається завдяки одному-двом підприємствам – більше як 90% від всіх експортних операцій належать ПрАТ “Агро Продукт”, яке можна вважати прикладом для наслідування щодо успішної політики ведення зовнішньоторговельних операцій. Крім того, у виступі Березовської І.В. було приділено увагу розвитку інвестиційної діяльності в Чортківському районі та участі району у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.
Висловлюємо вдячність організаторам, спікерам та учасникам науково-практичної конференції за актуальність піднятої проблематики, цікаві та корисні дослідження. Бажаємо подальших досягнень та результативності праці, направленої на забезпечення соціально-економічного розвитку регіону та країни загалом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *