Шаблоны и темы вордпресс на wordpress-zone.ru

Історичні читання з нагоди 75-ої річниці створення Української повстанської армії

З нагоди 75-ої річниці створення Української повстанської армії у Чортківському навчально-науковому інституті підприємництва і бізнесу ТНЕУ відбулись історичні читання. Захід розпочала директор ЧННІПБ ТНЕУ, к.е.н., доцент Кульчицька Н.Є., яка відзначила неоціннений слід в історії України, що залишився внаслідок діяльності УПА-це приклад відданості, лідерства, незламності духу українського народу, який і зараз крізь роки проявляється уже в сучасних подіях. Метою цих історичнихчитань було залучення студентів та викладачів до спогадів та розгляду основних ідеологій однієї з найбільш легендарних організацій – УПА. Надія Євстахівна підкреслила важливість цього заходу, оскільки для кожного свідомого громадянина своєї держави знання історії та підтримки основних принципів її становлення є невід’ємною складовою.
В ході зустрічі відбувся перегляд відео про історію створення УПА. К.е.н., доцент Яковець Т.А. презентувала виступ «Українська Повстанська Армія (УПА): що потрібно знати», в якому виокремила маштаби діяльності УПА, функціональні відмінності, структуру повстанської армії. Далі студенти обговорювали 12 особливих та маловідомих фактів діяльності УПА та інтерпретували їх в сучасність, Наприклад, найважливішою складовою діяльності УПА була пропаганда, це означає те, що”лісова армія” випередила час, зробивши основну ставку на поширення інформації. Або ж використання екзотичних “нікнеймів УПА”(позивних): Непитай, Непий, Угадай, Зірвишапка, Розбийгора теж перекликаються з сьогочасними мотивами. К.е.н., доцент Костишин Н. С. пригадала кілька основних постатей того часу, їх вклад в діяльність УПА та розвиток української державності. Викладацько-студентський колектив не уминув увагою розвиток УПА на Тернопільщині. Особливого акценту в обговоренні набула подія з виявлення масового поховання розстріляних нацистами 27 листопада 1942 року українців – членів ОУН та їх симпатиків на території поля Чортків-Ягільниця. К.е.н., викладач Чекаловська Г.З. зачитала спогади очевидців щодо обставин смерті 52-ох українських політв’язнів, що зворушили усіх присутніх. Хвилиною мовчання вшанували загиблих в боротьбі за захист та незалежність України.
На завершення, к.і.н., старший викладач Давидовська Г.І. підвела підсумки, зазначивши, що історія боротьби УПА безпосередньо торкнулась багатьох родин, зокрема і на Чортківщині. Про ці події у Чорткові зняли кінострічку «Вишневі ночі».
Невимовна гордість за наших героїв та, водночас біль від втрат цвіту нації переповняли усіх під час заходу. Пишаймося, що ми українці. Пам’ятаймо, що своїми вчинками будуємо майбутнє країни. Нехай подвиги у минулому та сучасні перемоги наших героїв сподвигнуть нас на добрі справи, чесність та відважність. Слава Україні! Героям слава!

!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *